top of page

Woordatelier

 

Op een vlotte manier leren praten, improviseren en toneel spelen. 'Niets voor mij!', denk je misschien. Maar bij ons, in de woordacademie, gebeurt dat op een heel toffe manier! Je leert duidelijk, luid en levendig spreken door allerlei gekke improvisatie oefeningen, spelletjes, gedichten en toneelstukjes. Hierdoor vergroot jij jouw durf, je verbeelding en zelfvertrouwen. En vergeet niet, we werken ook aan samenwerking, expressie en lichaamsbewustzijn.
Open je hoofd voor nieuwe ideeën, gekke invallen en kom toneel spelen!


 

Speltheater en Dramastudio

 

Theater is veel meer dan spreken alleen. Hoe sta je op de scène? Wat zegt je lichaam? Wat vertelt je positie in de ruimte? Of je positie ten opzichte van elkaar? Hoe kan muziek en beweging bijdragen aan wat je vertelt? Sta je stil als je spreekt...of juist niet?

Deze twee groepslessen sluiten op elkaar aan en vloeien in elkaar over.

Speltheater vertrekt vanuit lichaamsbewustzijn, de identiteit en eigenheid van elke speler. We improviseren, fantaseren en spelen dialogen of korte scènes.

Bij Dramastudio bouwen we personages op, leren we inspelen op elkaar (incasseren en accepteren) en spelen we met emoties, status en de vijf W's. De improvisatietechnieken worden verder uitgediept. We verwerven technische vaardigheden om teksten over te brengen. Hoe laat je het publiek aan je lippen hangen? Hoe leef je je in, in een rol?

Deze combinatie bereidt ons voor op de lessen theater.

Theater

 

Met bestaande teksten of eigen materiaal creëren we een scène of een echte voorstelling. Monologen, dialogen, toneelfragmenten, klankspel, stil spel, beelden... alles kan. We onderzoeken verschillende genres en stijlen uit de literatuur, bouwen personages op, spelen met emoties, lichaamstaal en stem. We streven naar een natuurlijke tekstzegging en présence.

Laat de acteur in jou vrij!

Theater is een teamsport, dus samenspel, plezier en tekstkennis zijn belangrijk. We werken aan concentratie, elkaar observeren en motiveren en leren om te gaan met opbouwende kritiek en deze ook zelf te formuleren.

Deze les wordt aangevuld met het vak Dramalab.

dramalab

 

In het begin van het schooljaar krijg je een kalender mee waarop staat wanneer er les is. Ongeveer 1 keer per maand gaan we naar theater kijken, in de buurt, aan het voordeeltarief voor studenten. We onderzoeken verschillende genres en stijlen. Ook dansvoorstellingen, tentoonstellingen, kindertheater,... kunnen aan bod komen.

Eén keer per maand is er een groepsles waarin deze voorstelling klassikaal wordt voor- of nabesproken. Soms hebben we een gesprek met de acteurs of regisseur. We gaan in discussie met elkaar en leren een onderbouwde artistieke mening te vormen. Dat verruimt onze blik en leert ons anders te kijken naar onze eigen spelkwaliteiten. Je krijgt kijkopdrachten mee zodat je kijkervaring dieper gaat. Je leert je eigen smaak kennen en verantwoorden.

Er wordt rekening gehouden met vakanties en examenperiodes.

spreek- en Verteltheater

 

Hou je van woorden en zinnen, gedichten en verhalen?

Wil je ze leren brengen zodat mensen aan je lippen hangen?

Wil je je luisteraar ontroeren of laten lachen of samen genieten van taal? Dan ben je hier op de juiste plek!
 

Bij verteltheater maken we theater met minder samenspel en minder dialogen dan bij theater. We leren ambachtelijk verhalen te vertellen.
We maken voorstellingen met monologen, beelden en beweging. Er is ook ruimte voor solo’s.
Zowel voor jongeren als voor volwassenen.

STORYTELLING


Wil je zo boeiend vertellen dat je luisteraar al de rest vergeet? Vertellen is een oerkunst, die volop in opmars is.

Bij storytelling leer je verhalen in je eigen woorden en beelden te vertellen, zonder vaste tekst. Je gebruikt spanning, ritme, humor, interactie en zoveel meer om je publiek mee te slepen. We vertrekken vanuit verhalen, sprookjes, legenden, anekdotes,… En die zet je dan volledig naar jouw mond.

Niet alleen waardevol als podiumkunst, deze capaciteit kan ook ingezet worden in het onderwijs, bij je (klein-)kinderen, erfgoed en toerisme, integratie, entertainment, bedrijfspresentaties,… Als je iets wil doorgeven, kan je het maar beter boeiend doen! 
Gun jezelf een uurtje plezier en ontspanning en krijg er een dosis zelfvertrouwen bovenop.

SPREKEN EN PRESENTEREN


Knikken je knieën als je het woord moet nemen in groep? Krijg je klamme handen als alle ogen op jou gericht zijn? Moet je vaak spreken in het openbaar en wil je je presentatievaardigheden verbeteren? Wil je zelfzekerder klinken? Boeiender leren vertellen? Wil je dat de anderen nu eindelijk eens horen wat je zegt? Dan is 'spreken en presenteren' iets voor jou!
 

Je leert spreken met impact. We werken aan jouw concrete hulpvraag. Je leert in een verzorgde taal en met een goed stemgebruik op een ontspannen manier voor een groep te spreken. Vol zelfvertrouwen en in je eigen stijl.

Je oefent om vol vertrouwen een verhaal te vertellen of te improviseren. Je leert je argumenten te ordenen en te verwoorden.

Vul je mond met woorden in plaats van met tanden!

podcastatelier

 

Leer een verhaal vertellen met geluid! 

We gaan opzoek naar de mooiste manier om jouw vreemdste, spannendste, raarste verhaal om te zetten in klank.

Met je eigen stem, door opnames te maken op onverwachte locaties, met originele muziek, kortom door je eigen unieke geluid te creëren. 

Naast creatieve en technische lessen zullen we ook tijd maken om de wondere wereld van het luisteren samen verder te ontdekken, door prikkelende audiokunst te beluisteren en inspirerende plekken te bezoeken. 

Spits je oren, zet je creatieve brein open, in de audiowereld is letterlijk alles mogelijk. 

NIEUW badge.png
bottom of page