top of page
Blokfluit.png

Blokfluit

De blokfluit is een instrument voor wie houdt van eenvoud en natuurlijke materialen, en bovendien geboeid is door de rijkdom aan oude of hedendaagse muziek. Het instrument bestaat in verschillende maten en toonhoogtes, in de lessen blokfluit kan je alle leden van de blokfluitfamilie leren bespelen (sopraan, alt, tenor en bas).

De blokfluit kreeg zijn naam door het feit dat er bovenaan, aan de smalle opening, een blokje zit. Vroeger kon je als speler kiezen welke hand je boven of onder de blokfluit plaatste. Vandaag zijn blokfluiten zo gemaakt dat je met de linkerhand boven en rechterhand onderaan het instrument speelt. Er zijn zeven gaatjes vooraan die door de vingers kunnen worden afgedekt en eentje achteraan voor de linkerduim.

De blokfluit wordt in Europa al meer dan zeven eeuwen bespeeld en was heel populair tussen 1600 en 1720. Wist je dat er 67 blokfluitisten aanwezig waren aan het hof van de Engelse koning Henry VIII? En dat hij dikwijls zelf meespeelde? Componisten uit die periode schreven veel stukken voor een groep blokfluiten in verschillende maten van sopraan tot bas, samen een ‘consort’ genoemd.

Instrument kopen of huren?
Bij aankoop van een instrument vraag je best advies aan de leraar.

Leerkracht: Benjamin Postal

Campus: Hoeilaart

bottom of page