top of page
Gitaar.png

gitaar

Op hele oude Egyptische afbeeldingen is duidelijk te zien dat ze duizenden jaren geleden al op een soort gitaar speelden. Via de Arabieren is het instrument waarschijnlijk naar Spanje gebracht en heeft het zo Europa veroverd.

Je gebruikt de vingers van je linkerhand om de snaren in te drukken of grepen te vormen die een akkoord voortbrengen. De frets op de hals -dat zijn die streepjes- helpen jou om de juiste noten te vinden. Met de rechterhand tokkel je met drie vingers en de duim.

De gitaar is een lichtgewicht onder de instrumenten, wat maakt dat je de gitaar overal kan meenemen. Als je enkel de akkoorden van een liedje speelt, zingt meteen iedereen mee. De gitaar als begeleidingsinstrument is alom bekend en geliefd, maar als solo-instrument heeft de gitaar ook veel te bieden. De voorlopers van de gitaar zijn onder meer de luit en de theorbe. Door hun zachte klanken waren ze ideale begeleiders voor liederen. In de 19e en 20e eeuw hebben vele componisten en gitaristen ervoor gezorgd dat de gitaar ook in de concertzalen zijn plaats verdiende: het bekende Concierto de Aranjuez van Joaquin Rodrigo bijvoorbeeld.

Gitaren bestaan er in verschillende maten, kinderen spelen op een kleiner instrument. Je bekijkt samen met de leerkracht welke maat geschikt is.

Instrument kopen of huren?
Het is mogelijk om in de school een gitaar te huren via vzw Thoover.
Bij aankoop van een instrument vraag je best advies aan de leraar.

Leerkrachten: Astrid Deppe, Thomas Van Bogaert, Matthias Vancutsem, Servaas Verbergt

Campus: Overijse, Overijse Gito, Hoeilaart, Tervuren

bottom of page