top of page
Hobo.png

hobo

De hoboïst is de houtblazer met de langste adem! Je kan er heel mooie melodieën op spelen: droevig, lief of dromend als een herder... Je kan er ook heel spitse en gekke dingen mee doen! Echt speciaal is het dubbelrietje waar je door blaast. Dat wordt door de hoboïst zelf gemaakt. Als je een beetje handig bent, kan je dit na enkele jaren hobo spelen zelf ook leren.

Hobo spelen kan je alleen doen of samen met andere instrumenten. In 'Peter en de Wolf' wordt de eend gespeeld door de hobo. Johannes Brahms noemde de hobo zelfs ‘de keizer van het orkest’. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de toon van de hobo betoverend mooi is, alsof er op gezongen wordt. Tijdens de eerste maanden dat je hobo studeert, klinkt het nog een beetje hard en ruw maar dat wordt snel beter.

De hobo is ook vaak de referentie als het gaat om instrumenten stemmen: de hoboïst(e) speelt voor aanvang van een repetitie of een concert de noot 'la', waarna alle andere instrumenten exact dezelfde toon moeten overnemen.

Instrument kopen of huren?
Het is mogelijk om in de school een hobo te huren via vzw Thoover.
Bij aankoop van een instrument vraag je best advies aan de leraar.

Leerkracht: Korneel Alsteens, Stefaan Verdegem

Campus: Overijse Gito, Hoeilaart

bottom of page