top of page

klavecimbel

Het klavecimbel ziet er uit als een oude vleugelpiano, maar speelt als een luit, of een harp, want de snaren worden aangetokkeld in plaats van aangeslagen. Het instrument heeft meerdere registers, net als een orgel. Klavecimbels zijn er in allerlei soorten en maten, met één of twee klavieren. Kleine klavecimbels worden spinet of virginaal genoemd, afhankelijk van de vorm. Sommige instrumenten zijn prachtig beschilderd, van buiten en ook binnenin: bloemen, vogels, chinoiserieën, gouden boorden,...

Al was de piano meteen zeer populair -en nog altijd- wordt er nog veel klavecimbel gespeeld. Barokmuziek van Bach en Couperin bijvoorbeeld kan je op piano spelen, maar klinkt veel geraffineerder op klavecimbel. Ook in het barokorkest heeft dit instrument een belangrijke rol. Daar speelt de klavecinist de continuo partij, samen met cello of fagot. Dit is de harmonische steun van het muziekstuk en gaat alsmaar door, vandaar ‘continuo’. Voor dit instrument bestaat er overwegend barokmuziek maar ook hedendaagse componisten schrijven voor klavecimbel.

Enkele belangrijke klavecinisten in het verleden hebben ervoor gezorgd dat dit instrument nog steeds populair is. Gustav Leonardt bijvoorbeeld, of nog eerder, de Poolse Wanda Landowska. Naar haar is zelfs een krater op Venus genoemd. Zij was het die de cellist Pablo Casals antwoordde toen hij aangaf dat hij niet akkoord was met haar Bachinterpretatie: “jij speelt Bach op jouw manier, ik op zijn manier”.

Instrument kopen of huren?
Het is niet mogelijk om in de school een klavecimbel te huren via vzw Thoover.
Bij aankoop van een instrument vraag je best advies aan de leraar.

Leerkracht: Nina Lakicevic

Campus: Hoeilaart

bottom of page