top of page

koper (laag)

Trombone, tuba en eufonium behoren tot de groep van het zwaar of laag koper, wat niet betekent dat deze instrumenten alleen door 'zware jongens' kunnen worden bespeeld. We zien in de orkesten steeds meer vrouwen tuba en trombone met zwier hanteren en bespelen. Voor kinderen en jongeren worden ze op maat gemaakt. Geen reden dus om weigerachtig te blijven tegenover de prachtige lage klanken van deze mooie instrumenten. Bij inschrijving kies je één van deze instrumenten.

De tonen bij trombone, tuba of eufonium worden grotendeels geproduceerd door de spanning van de lippen aan te passen. Een goede mondstand en ademhaling zijn dus belangrijke doelstellingen in de eerste jaren. Toch heb je al vrij vlug eenvoudige maar toch mooie melodieën onder de knie. Later kan je met deze instrumenten alle richtingen uit: zowel in het symfonisch orkest, in de fanfare als in de jazz krijgen de spelers van het zwaar koper ten volle waardering van de ganse groep muzikanten en luisteraars.

Naast en na de muziekschool kan je natuurlijk in de eerste plaats terecht in de HaFaBra-wereld (harmonieorkest, fanfare en brassband). Hier heeft men altijd koperblazers nodig.

Instrument kopen of huren?
Het is niet mogelijk om in de school een instrument te huren via vzw Thoover.
Bij aankoop van een instrument vraag je best advies aan de leraar.

Leerkracht: Jan Huysentruyt

Campus: Overijse GITO, Tervuren

bottom of page