top of page
Sax.png

saxofoon

Hoewel zijn buitenkant er blinkend goud of zilver uitziet, wordt de saxofoon toch tot de houtblazers gerekend omdat zijn mondstuk verwant is aan dat van andere houtblazers: hij heeft een enkel riet, zoals de klarinet. De saxofoon bestaat in verschillende maten en toonhoogtes (hoe groter het instrument, hoe lager het klinkt): sopraansaxofoon, altsaxofoon, tenorsaxofoon en baritonsaxofoon. Het best gekende type is de altsaxofoon met zijn warme, ronde klank en gemiddelde grootte. Een kleiner model, hoger van klank en recht van vorm, is de sopraansax. De klank lijkt een beetje op die van een hobo. De tenorsax en baritonsax zijn dan weer grotere types, die lager klinken en waarbij de kleppen wat verder uit elkaar liggen. Saxofoon is een leuk instrument waarvan de techniek redelijk snel aangeleerd kan worden.

​

Jonge kinderen kiezen uit sopraan- of altsaxofoon omdat deze instrumenten door hun grootte en gewicht beter te hanteren zijn. De vingerzetting is bij alle saxen dezelfde, waardoor men later, zonder veel moeite, naar een ander type saxofoon kan overgaan. De voornaamste aanpassing is de grootte van het mondstuk.

​

Het is de Belg Adolphe Sax die 200 jaar geleden de naam aan dit instrument gaf. De saxofoon sluit nauw aan bij de menselijke stem en is daarom een geschikt solo-instrument. Je kan er al je gevoelens in kwijt: vreugde, verdriet, boosheid, verliefdheid...

Tijdens Sax z'n leven werd de saxofoon gebruikt in ensembles, militaire kapellen en orkesten. Het is pas na zijn dood dat jazzmuzikanten in Amerika verliefd werden op dit instrument “waarop je kan roepen, praten, schreeuwen en wenen”. Nu is hij niet meer weg te denken uit de pop-en jazzmuziek.

​

Instrument kopen of huren?
Het is mogelijk om in de school een saxofoon te huren via vzw Thoover.
Bij aankoop van een instrument vraag je best advies aan de leraar.

​

Leerkracht: Martien Caelen, Lieve De Keyser

Campus: Overijse, Tervuren, Hoeilaart

bottom of page