top of page
Slagwerk.png

slagwerk

Bij slagwerk denk je meestal aan een drumstel of andere ritmische slaginstrumenten, maar heb je ook al gehoord van marimba, vibrafoon, xylofoon of pauken? Op deze instrumenten kan je niet alleen ritmes maar ook melodieën spelen. Slagwerk omvat een grote groep instrumenten waarop je slaat met stokken of met de handen.

Het slagwerk bestaat uit 2 groepen:

Ritmisch slagwerk:

Op deze instrumenten kan je heel veel verschillende klanken maken: van zeer lage die kietelen in je buik tot zeer hoge die je oren doen flapperen. In deze groep vind je instrumenten die bespeeld worden door op een vel te slaan (trommels), instrumenten die bestaan uit metaal (triangel, koebel, cimbalen…) en instrumenten die bestaan uit hout (woodblock, temple-blocks…). Op deze instrumenten kan je geen echte melodietjes spelen maar je kan er wel heel ‘coole’ ritmes op spelen!

Instrumenten:

- Drumstel (trommels en cimbalen)
- Pauken
- Andere trommels zoals grote trom, conga’s, bongo’s, djembé…
- Kleine instrumentjes zoals triangel, tamboerijn, koebel…

 

Melodisch slagwerk:

Deze instrumenten hebben hetzelfde klavier als dat van een piano.  Het klavier van het melodisch slagwerk bestaat echter niet uit zwarte of witte toetsen die bespeeld worden met de vingers maar uit houten of metalen latjes die bespeeld worden met 2 of met 4 stokken. Op deze instrumenten kan je wel melodietjes spelen en zelfs akkoorden als je 4 stokken in een keer kunt vasthouden!  

Instrumenten:
- Marimba
- Vibrafoon
- Xylofoon
- Klokkenspel

Als drummer (ritmisch slagwerk) leer je allerlei stijlen zoals pop, rock, funk, latin, jazz,... Bij de andere slaginstrumenten (melodisch slagwerk en orkestslagwerk) komen ook klassieke en hedendaagse muziek aan bod. Als slagwerker kan je op vele plaatsen terecht: in een rock- en popband, fanfare of harmonieorkest, symfonisch orkest, percussieorkest, big band, jazzcombo, …

Instrument kopen of huren?
Het is mogelijk om in de school een drumstel of tafelmarimba te huren via vzw Thoover.
Bij aankoop van instrumenten vraag je best advies aan de leraar.

Leerkracht: Jens De Pauw, Dimitri Dumon

Campus: Overijse, Hoeilaart

bottom of page